Köpa elcykel onlineguide

Köpa elcykel guide

Vad ska man tänka på när man köper elcykel? Här är några frågor kring att köpa elcykel – din bästa onlineguide för ett lyckat köp.

När man ska köpa elcykel är de mycket att tänka på. Det kan löna sig att göra lite research innan, för då ökar du chansen att du blir riktigt nöjd. Det handlar inte bara om att läsa på om olika modeller utan lika mycket om vad du har för behov och önskemål. Kan du sätta fingret på dessa har du goda möjligheter att hitta din perfekta elcykel online. Denna onlineguide är tänkt att hjälpa dig på vägen.

Hur ska elcykeln användas? Ska du använda den för att motionera, terrängcykling eller för att elcykla till och från jobbet? En elcykel för att pendla har andra egenskaper än en MTB. Testa cykeln innan du köper. På så sätt undviker du att köpa grisen i säcken. Känsla och finish kan skilja sig mycket åt mellan olika märken och modeller. När du väl hittat en du fastnar för blir det lättare att söka dig vidare i jakten på rätt modell.

Köpa elcykel online ofta billigare

Välj rätt prisklass. En elcykel kan kosta mellan 6000 kronor och 30 000 kronor. Ibland mer än så. Du bör därför fråga dig själv vad som är rimligt att betala. Hur ofta du kommer att använda din elcykel? Ska du pendla varje dag till jobbet kan det vara värt att investera lite mer, men ska du bara ha den för skojs skull i sommarstugan kanske högsta kvalitet är överkurs.

Många köper elcykel i butik, men du kan ofta få bättre pris online. Det finns seriösa elcykelbutiker som har gott rykte om sig och som levererar din elcykel bekvämt – ända hem till dörren. Ibland kan du behöva montera enkla moment själv och detta beror på att elcykeln är nerpackad för att vara så smidig som möjligt att frakta.

Bra elcykel med lång räckvidd

Om du ska färdas långt på din elcykel kan det vara viktigt med en bra räckvidd. Många klarar mellan 40-60 kilometer på en laddning, men det finns de som klarar hela 145 kilometer. Vilken räckvidd man får beror också på väderlek, vind, terräng och underlag samt din vikt och eventuella last. Du kan även påverkar räckvidden genom att underhålla din elcykel på ett bra sätt så att alla rörliga delar löper smidigt.

Om du köper en elcykel av ett välkänt märke istället för en billig, Kina-producerad ”no-name-elcykel” är det enklare att få service och att hitta reservdelar om du skulle behöva. Här kan det faktiskt vara värt att lägga lite extra, för man får ofta den kvalitet man betalar för. Välj en elcykel med bra batteri, för det har du glädje av i längden.

Välj rätt elmotor när du skall köpa elcykel

Mittmotor, framhjulsmotor eller bakhjulsmotor – vilken är bäst? En framhjulsmonterad motor har framhjulsdrift och denna typ är särskilt lämplig för i terräng och stadsmiljö. En mittmonterad motor lägger tyngden på bakhjulet och driver direkt på kedjan. Denna variant är ett bättre val om du har tänkt cykla i uppförsbackar. En mittmonterad motor upplevs ofta som kraftfull.

Den bakhjulsdrivna motorn ger bakhjulsdrift och detta alternativ anses ge högst komfort. Här är motorn placerad i navet på bakhjulet. Jämför gärna olika modeller och prova ett par olika elcyklar – var motorn är placerad påverkar nämligen priset.

Lämna ett svar

Stäng meny