Elcykel bäst i test

Elcykel bäst i test

Elcyklar har blivit oerhört populära de senaste åren och nu när våren närmar sig funderar fler och fler på att köpa elcykel. Här tipsar vi om årets bästa modeller!

Det finns många elcyklar att välja på och eftersom konceptet är relativt nytt kan det vara svårt att välja. Vad ska man tänka på när man handlar och hur vet man vilken modell och vilket märke som är bäst? När det gäller elcyklar finns ett stort utbud av cyklar i olika prisklass – allt ifrån budget till dyra lyxmodeller. De största förbättringarna syns inte utanpå, utan märks i utökad kraft och räckvidd.

Elcyklar – årets nyheter är här!

Med en bra cykel kan du färdas upp till 15 mil på en laddning. En annan nyhet är en snabbare variant av elcykel, som gör upp till 45 km/h. Inne i stan räcker det gott med en fart på 25 km/h, men om du vill cykla längre sträckor på landsväg eller vägar ute på landet kan detta kännas som snigelfart. Om du väljer en snabbare cykel gäller dock andra krav än för en vanlig cykel med elassistans.

De snabbare cyklarna klassas som moped klass 1 och detta innefattar krav på hjälm, trafikförsäkring och registrering. Men om du cyklar långa sträckor kan det definitivt vara värt det extra besväret. Bland de mest attraktiva märkena syns fortfarande Batavus och Batavus Zonar E-Go är en tyst och smidig citybike som passar de flesta. Crescent Elda är en omtyckt modell, liksom Lifebike Chick+.

De elcyklar som har fått bäst i test och högst omdöme i tester är följande: Gocykle G3, Lambretta Assiano, Lifebike C-Mute, Merida Espresso 300 EQ, Stromer ST2 och Scott E-Genius 730 Plus. En bra elcykel kan kosta mellan 15 000 och 40 000 kronor. Därför är det viktigt att tänka igenom vilken modell du vill ha innan du bestämmer dig för att köpa.

Så hittar du rätt modell

Det viktiga är att analysera dina egna behov – kanske föredrar du en klassisk cykel med svängd ram och lågt insteg, en sportig mtb med dämpad framgaffel eller en citybike som passar både dam och herr. Med elassistans väljer du själv hur mycket eller lite hjälp du behöver under färden. Du kan också slå av elmotorn helt om du hellre vill cykla som vanligt.

När man köper elcykel är det klokt att jämföra några olika märken och modeller, eftersom känslan man får när man cyklar kan skilja sig åt. På vissa cyklar sitter du mer framåtlutad och på andra mer upprätt. Ta även hänsyn till extrautrustning, pakethållare, belysning och hur många växlar cykeln är utrustad med. Men det allra viktigaste är att batteriet har hög kapacitet.

Helst ska ett litiumbatteri vara lite kraftigare än vad du faktiskt behöver, för med tiden blir det mindre effektivt och genom att du har ett bra batteri att utgå ifrån försäkrar du dig om många års problemfri färd.

Elcykel av bra kvalitet lönar sig i längden

Väljer du ett välkänt fabrikat får du ofta bra garantier och dessutom är sannolikheten hög att du kommer att få bra service och kan hitta reservdelar om du skulle behöva. Många föredrar billiga elcyklar, men det är stor skillnad på kvalitet och kvantitet. De billigare cyklarna kan fungera bra i början, men ofta går de sönder snabbare och har sämre kvalitet på motor och batteri än de dyrare elcyklarna.

De etablerade tillverkarna är nämligen mån om sina kunder och utvecklar ständigt sina modeller samtidigt som de sätter ihop sina cyklar med marknadens bästa komponenter.

Lämna ett svar

Stäng meny