Hur lång räckvidd har en elcykel

räckvidd elcykel

Hur långt man kan cykla på en elcykel beror på flera faktorer. Väljer du en bra cykel håller den längre, men fler saker spelar in. Här lär vi dig mer om hur det fungerar.

Många tror att alla elcyklar är ungefär likadana, men så är det inte. När du köper elcykel bör du välja en med så bra batteri du har råd med – gärna lite över den kapacitet du tror dig behöva. Ett batteri får nämligen sämre prestanda över tid och köper du en cykel med riktigt bra batteri får du tillräcklig prestanda även efter ett par år.

Moderna elcyklar kan ha en räckvidd på mellan 3 och 9 mil. Det som avgör hur lång räckvidd en cykel har är hur stort batteriet är (alltså hur mycket energi batteriet kan lagra), hur mycket assistans du använder när du cyklar och hur du har laddat batteriet. Dessutom spelar utetemperatur, terräng och väder (motvind eller medvind) samt din vikt och packning in på hur långt du kan cykla.

Väder och vind påverkar

Även om batteriet är fulladdat och solen skiner kan alltså en backig cykeltur ta musten ur batteriet snabbare, än om du cyklar i medvind på en lång raksträcka. Utetemperaturen påverkar batteriets prestanda mer än man kan tro och om temperaturen är under +20 grader sägs batteriets effekt minska med 0,5% för varje grad temperaturen sjunker.

Är det 0 grader ute sjunker effekten alltså med 10% och vintertid kan effektreduktionen bli större än så. Ett par sätt att ändå maximera räckvidden är att ladda batteriet inomhus (så att det hinner få rumstemperatur innan du laddar), att ladda batteriet ofta och att cykla med rätt däcktryck. Se också till att vårda din elcykel väl så att alla rörliga delar är oljade och välsmorda.

Välj cykel med bra räckvidd

Hur väljer man då den bästa cykeln med längst räckvidd? Det är viktigt att veta att den räckvidd som anges av tillverkaren inte behöver gälla i verkliga livet. Det bästa är att läsa omdömen och skaffa sig erfarenhet innan köpet. Vissa seriösa elcykelbutiker testar regelbundet sina cykelmodeller för att se om cykeln lever upp till angivna specifikationer.

Att det står en annan räckvidd i tillverkarens beskrivning jämfört med den faktiska räckvidden betyder inte att tillverkaren ljuger eller försöker vilseleda. Man bör se detta som en schablonmässig uträkning baserad på vissa förhållanden. Men eftersom så många faktorer påverkar den faktiska räckvidden så kan verkligheten se annorlunda ut.

Allt längre räckvidd

De nyaste elcyklarna kan ha en räckvidd på uppemot 15 mil och med den nya moped 1-klassningen kan du färdas i 45 km/h istället för 25 km/h. Du har alltså aldrig haft så goda möjligheter att färdas långa sträckor snabbt och bekvämt på elcykel. Det är därför ingen överraskning att så många väljer att pendla med elcykel till jobb eller skola. Med en bra elcykel slipper du både bilköer och att vänta på kollektivtrafik.

Ta hand om din cykel och särskilt batteriet. Genom att ladda det enligt anvisningar bibehåller du dess prestanda och kan maximera räckvidden – även över tid. Normal räckvidd för ett fulladdat batteri kan vara 60-110 km (6-11 mil). Genom att välja en lägre grad av assistans (mindre motorhjälp) kan du påverka räckvidden. Desto mindre batteriet förbrukar desto längre räcker varje laddning.

Lämna ett svar

Stäng meny