Elcykel med lång räckvidd

Elcykel med lång räckvidd

När man letar efter en ny elcykel vill man ju såklart hitta den med rätt komponenter och bäst kvalitet men till rätt pris. När det gäller räckvidden på en elcykel så spelar ju batteriet en avgörande del men det finns också andra saker som påverkar räckvidd och livslängden på både batteriet och elmotorn.

Hitta elcykeln med längst räckvidd

För att hitta det ultimata batteriet bör man tänka på vikter och storlek. Bara för att man har ett stort och kraftfullt batteri så kan tyngden påverka räckvidden negativt. Det gäller att hitta ett batteri med många wattimmar men också en elcykel med lätt ram och inte för tung elmotor. Men ett större batteri kostar också mera så det gäller att gör rätt avvägningar så man inte hamnar utanför budget.

Elcyklar med mittmotorer från t ex Bosch, Yamaha eller Shimano Steps är energieffektiva och hjälper till att öka räckvidden även om man har ett lite mindre batteri. En elcykel med mittmotor kostar lite mer än framhjulsdrivna och bakhjulsdrivna elcyklar men man får mer kraft med mindre energiåtgång om man väljer en mittmotor så därför är det smart att välja en sådan elcykel.

Några elcyklar med bra räckvidd

Trek Powerfly Sport är en trevlig elcykel men med en saftig prislapp på ca 31 000k r. Powerfly Sport har ett batteri på 500wh vilket översätts till 36v 14ah vilket ger ca 6,2 mils elcykling i högsta hastighet med högsta assistansnivå. Väljer man att sänka hastigheten till 22 km och assistansnivå 2 så kommer man nästan 10 mil på en laddning, vilket nog de flesta klarar sig med.

Trek powerfly sport 2019

Scott Sub Active eRide är en lite billigare elcykel med en prislapp på ca 24 000 kr men med mycket bra komponenter och ett batteri på 400wh vilket blir 36v 11ah. Med högsta hastighet och högsta assistansnivå så kommer man ca 5 mil på en laddning. Sänker man hastigheten till 22 km så kommer man ca 8 mil på en laddning. Är man ute efter en bra elcykel med lång räckvidd så räcker nog ett Bosch batteri på 400wh för de flesta.

Scott Sub Active eRide 2019

Nya elcykel batterier

Inför nästa år så lanserar Bosch ett nytt elcykelbatteri som heter PowerTube 625 vilket ger ännu längre räckvidd men utan att öka vikten nämnvärt. 625wh 36v 17.4ah kommer ge 8,2 mil i högsta hastighet med högsta assistansnivå, sänker man till 22 km och assistansnivå 2 så blir det 12,9 mil vilket är en väldigt lång räckvidd när det gäller elcyklar.

Bosch elcykelbatterier är de bästa batterierna på marknaden och skall hålla för minst 1000 ladd cykler vilket gör att man kan ladda batteriet varje dag i 3 år utan att det blir sämre. De flesta behöver inte ladda varje dag så varannan eller var tredje dag ger mycket längre batteriliv.

Kan man laga eller köpa nytt elcykelbatteri?

Om ditt batteri mot förmodan slutar fungera så kan man köpa nytt batteri, men Boschs batterier ligger på mellan 6790 kr för 400wh och 8290 kr för 500wh vilket är nära smärtgränsen för de flesta. Som tur är finns det hjälp att få hos batteridoktorn.se. De kan laga många sorters elcykelbatterier för hälften av nypris eller ännu billigare ibland. Skicka in ditt batteri dit och du kan lägga på många års elcykling med ett fräscht batteri.

Lämna ett svar

Stäng meny