Att investera i en cykel blir alltmer populärt. Det är ett bra komplement till vardagsmotionen, men även för dig som vill cykla längre sträckor eller ta dig ut i naturen. Men vilken är egentligen den bästa elcykeln? Det finns både dyra och billiga elcyklar. Tänk bara på att olika modeller passar för olika användningsområden. Allt beror på hur mycket och långt du tänkt cykla, samt hur väglaget ser ut. Vi har därför tagit fram ett test av elcyklar för att du enkelt ska förstå skillnaden på dem.
Här nedan ser du de 9 olika modeller vi tagit fram i vårt ”Bäst i test – elcyklar”. Under respektive elcykel kan du läsa detaljerad information om produkten och dess egenskaper. Glöm inte att det är bra att jämföra olika elcyklar mot varandra för att på så sätt förstå skillnaden. Vi hoppas att detta gör det lite enklare för dig att välja elcykel, lycka till!
”En av de bästa modellerna på marknaden som går att anpassad till dam, herr eller unisex. Mycket välkänt märke som håller bra kvalitet”
Elcyklar bäst i test, på plats nummer ett: Batavus Razer, en riktig stabil elcykel som passar perfekt för dig som vill cykelpendla längre sträckor. Inte nog med att prestandan är bra på denna elcykel, den är även riktigt snygg och stilren i designen. Välj om du vill ha en dam, herr eller unisexmodell. Batteriets prestanda är mycket bra, då räckvidden är hela 4–7 mil. Du kan känna dig trygg när du köper en Batavus elcykel. Test från tidigare år visar nämligen att detta är en stående favorit. Batavus är ett mycket välkänt märke som tillverkar elcyklar av högsta kvalitet.
Pris: Ca: 29 500 kr
Märke: Batavus
Fördelar:
”En av Sveriges mest sålda elcyklar. Anslut din telefon genom den smarta teknologin och få information om underhåll och annat”
Enligt tidigare elcykel-test är detta en av Sveriges mest sålda elcyklar. Modellen heter Elina och kommer från varumärket Crescent. Fördelen med Crescent är att de har skapat en smart cykelteknologi som heter ”Koppla”. Tack vare teknologin kan du ansluta din mobil till elcykeln, och på så sätt få batteristatus och information direkt i telefonen. I konceptet ingår även batteristöldskydd och GPS spårning. Modellen kommer i sju växlar, med fotbroms och en framplacerad motor. Finns i olika färger.
Pris: Ca: 19 995 kr
Märke: Crescent
Fördelar:
”För dig som vill pendla och ha en sportigare elcykel. Mycket prisvärd med tanke på prestanda, hållbarhet och den stilrena designen”
På plats nummer tre av bästa elcyklar kommer en modell från Lifebike. Test visar att detta är en riktigt bra elcykel som passar både pendlare och sportcyklare. Designen är stilren och enkel, och priset är relativt lågt med tanke på prestandan. Lifebike C-Mute är en typ av sportcykel som är anpassad för att klara av både asfalt, grus och annat underlag. Motorn är bakplacerad, vilket gör att den kan kännas aningen baktung beroende på vad du föredrar. Räckvidden är dessutom mycket bra, då batteriet håller ca 5–8 mil. Laddningstiden är ca 6 timmar och ramstorleken är 55 cm.
Pris: Ca: 21 995 kr
Märke: Lifebike
Fördelar:
”Med denna cykel tar du dig smidigt mellan dina ärenden. Perfekt stadskörning för dig som vill ha en smidigare vardag. Monark är ett märke att lita på”
Denna elcykel passar perfekt för dig som ska ta dig fram och tillbaka till jobb, affärer eller liknande. Det är en riktigt klassisk design med sju växlar och en motor i framhjulet, vilket gör det enkelt och smidigt att cykla. I denna modell ingår även stänkskärmar, en cykelkorg och ett godkänt lås. Genomsnittliga räckvidden är ca 4–5 mil per laddning. Du kan dessutom välja om du vill ha en dammodell eller unisex. Emma är ett säkert kort för dig som vill ha en smidig och säker vardagscykel. Monark är dessutom ett välkänt cykelmärke som funnits länge i branschen.
Pris: Ca: 16 999 kr
Märke: Monark
Fördelar:
”En av de bästa mtb-cyklar för dig som gillar tuffare underlag och sportcykling. En elcykel från Merida är alltid ett säkert kort för dig som vill ha en mountainbike”
Är du ute efter en mtb-cykel? Bäst i test får denna elcykel från Merida, specifikt anpassat för hårdare underlag och terräng. Merida är ett välkänt varumärke som tillverkar sportigare cyklar, anpassade som mountainbikes. Merida går att jämföras med Lambretta Assiano, ett välkänt cykelmärke som dessvärre är svårt att få tag på i Sverige. Däcken på denna cykel är större och rejälare för att klara av terräng. Batteriet är även rejält och har en laddningstid på ca 7 timmar. Motorn är mittplacerad, vilket gör cyklingen smidig och enkel. Merida Eone finns endast i silver, men går att anpassas till olika ramstorlekar.
Pris: Ca: 49 999 kr
Märke: Merida
Fördelar:
“En perfekt elcykel för dig som vill kombinera stadscykling och längre sträckor. Hållbart batteri som inte kräver laddning inom 7 timmar”
Batavus Napoli Ego är en klassisk och snygg elcykel i dammodell. Den passar både som vardagscykel och för dig som vill pendla längre sträckor. Mittmotorn gör att den är enkel att cykla på, utan att kännas vare sig fram- eller baktung. Det hållbara batteriet gör att du kan cykla uppemot 7 mil innan en laddning krävs. När du är i behov av att ladda batteriet tar det ca 5 timmar. När du köper denna cykel får du dessutom pakethållare, belysning och ett ramlås på köpet. Allt för att din cykling ska kännas så säker som möjligt. Batavus är ett välkänt varumärke som har hög kvalitet på deras elcyklar.
Pris: Ca: 23 995 kr
Märke: Batavus
Fördelar:
”En klassisk elcykel för stadskörning. Koppla din telefon till dess teknologi så får du ett stöldskyddat batteri”
Crescent Elora är modell som ständigt återkommer i alla elcyklar-test, den har bland annat fått topplaceringar från Aftonbladet. Dess snygga design och hållbarhet gör att den är perfekt för dig som vill ta dig från dörr till dörr, från t.ex. jobb eller annat. Cykeln har 7 växlar och en färdigmonterad fotbroms. Det ingår även en cykelkorg som gör att du enkelt kan ta med dig väskan eller matkassen fram och tillbaka. Du kan välja bland ramstorlekarna 47, 51 och 55cm. Alla elcyklar från Crescent har dessutom en teknologi som gör att batteriet är stöldskyddat, då du kopplar det till din telefon.
Pris: Ca: 27 495 kr
Märke: Crescent
Fördelar:
”En riktigt unik elcykel som skapar mycket uppmärksamhet tack vare dess trendiga design. Dessutom konstruerad med en LCD panel”
Är du ute efter en billig elcykel? Dam och herrcyklar skiljer sig oftast inte, utan det är dess prestanda som avgör. Denna unisex-elcykel från Evobike är en av de billigaste på marknaden, som dessutom håller god kvalitet och körning. Den har en otroligt snygg och trendig design, du kan dessutom välja bland färgerna olivgrön, röd eller svart. En av fördelarna med denna elcykel är att den har en LCD skärm installerad vid styret. Via den kan du få information som hastighet, sträcka och batteristatus. Det bidrar helt klart till en ökad säkerhet då du får mer koll. Dess räckvidd ligger på ca 6 mil.
Pris: Ca: 15 995 kr
Märke: Evobike
Fördelar:
”En mycket prisvärd el-mtb som passar dig som vill köra på tuffare underlag. Dessutom med bakhjulsmotor som ger dig en större utmaning.”
Här är en av de mest prisvärda el-mountainbikecyklarna på marknaden. Dess enkla men ändå rejäla prestanda gör att du kan cykla på både grusvägar, stigar och i skogen. Motorn batteriet och hjulen är nämligen anpassade för tuffare väglag. Denna el-mtb funkar även utmärkt för dig som vill pendla men föredrar en mer sportigare modell. På styret finns även en LCD skärm där du kan följa din hastighet, sträcka och annat. Perfekt för dig som vill tävla med dig själv. Räckvidden är ca 5–7 mil och laddningstiden är ca 6 timmar.
Pris: Ca: 18 995 kr
Märke: Lifebike
Fördelar:
Innan du ska köpa en elcykel är det bra att fundera över dina krav och förutsättningar. Som du ser på produkterna ovan så har de olika modellerna nämligen olika egenskaper. Det är viktigt att du främst funderar över användningsområde. Vill du köpa en klassisk elcykel för att ta dig från dörr till dörr? Eller en mer sportig som bör vara anpassad för längre sträckor och ojämnare underlag? Du bör även fundera på hur mycket du kommer att använda din elcykel, så du på så sätt vet hur mycket pengar det är värt att lägga på den.
Vill du veta mer om vilka som är de bästa dam och herrmodellerna? Vi har tagit fram en lista där du kan se de 5 bästa elcyklarna för respektive kategori. Är du ute efter en större elcykel för familjen har vi även tagit fram ett test för elcyklar med flak. Besök en av våra sidor här nedan för att ta del av listan. Tänk på att alltid välja en cykel som passar dina krav och ditt syfte för användningen. Det kan vara bra att jämföra olika modeller innan du väljer vilken du ska köpa.