Bästa elcykeln för alla situtaioner

Bästa elcykeln

Det går väl inte att säga att en elcykel är bättre än andra, men genom att välja rätt modell kan du få bästa funktion för alla lägen.

Många stirrar sig blinda på färg, design och extra utrustning och glömmer bort att tänka på vad de faktiskt ska använda elcykeln till. Om du inte riktigt vet, eller vill kunna variera dig kan du välja en smart modell som är allround och fungerar för alla situationer. Detta är även praktiskt om ni är flera som ska använda samma cykel.

Välj bästa elcykeln med lågt insteg

En elcykel med lågt insteg innebär att ramen är svängd så att du inte behöver lyfta benet så högt. Till skillnad från en klassisk herrcykel finns det ingen stång i mitten och du kan enkelt hoppa av cykeln med ett ben på varje sida om du behöver stanna. Detta är väldigt bra om du exempelvis ska frakta barn och tunga matkassar i tät trafik och behöver stanna med kort varsel.

En stabil och robust ram är viktigt, men det behöver inte innebära att den är tung. Det som utmärker de dyrare modellerna är till viss del materialet. De mer exklusiva märkena har ofta valt starka men lätta material – vilket är dyrare att tillverka. Vill du unna dig det allra bästa är det förmodligen en cykel med kolfiberram du ska köpa, men aluminium är också ett bra val.

City elcykel eller sport elcykel?

När det gäller elcyklar får du hjälp eller assistans i den grad du behöver. Antal växlar blir mindre viktigt än på en vanlig cykel och vilken modell du väljer beror till stor del på vad du tycker är bekvämt och vilken livsstil du föredrar. Viktigaste skillnaden mellan en klassisk citycykel (damcykel och herrcykel) med svängd ram och en sportcykel är sittställningen. Med en citycykel sitter du oftast mer upprätt och detta passar bra om du vill cykla i maklig takt och flanera på stan.

Med en sportcykel eller el-MTB får du en mer framåtlutad körställning och detta ger bättre egenskaper om du vill cykla snabbt – exempelvis vid långpendling. En dyrare sportcykel har också bättre dämpning och en cykel med dämpade framgafflar är definitivt att föredra om du vill köra i skogen och på kurviga stigar. Bromsarna kan också vara olika i sin utformning och här gäller det att anpassa bromsförmåga efter behov.

Hur lång räckvidd vill du ha?

En viktig faktor att ta hänsyn till när du köper elcykel är räckvidden. Med de nyaste elcyklarna kan du få en räckvidd på upp till 15 mil, även om det vanliga är en mindre räckvidd. För att kunna välja en bra elcykel för allround-bruk bör du definitivt välja en med god batterikapacitet. Även om du inte tänker utnyttja dess fulla potential får du ett starkare och mer driftsäkert batteri som håller bättre över tid.

Hemligheten för att välja rätt elcykel är att du sätter dig ner och analyserar dina behov, innan du börjar studera olika modeller. Om du har en hyfsat klar bild från början minskar du nämligen risken för ogenomtänkta impulsköp. Och eftersom en elcykel är relativt dyr vill du köpa en som du blir nöjd med och som du kan använda länge.

Därför är det inte fel att köpa en som är bra för många olika situationer – detta ökar chansen att du använder din elcykel mycket. Och det är maximal nytta och nöje du är ute efter.

Lämna ett svar

Stäng meny