Köpguide elcykel – så köper du rätt elcykel

Köpguide elcykel

Många drömmer om att kunna elcykla men vad ska man tänka på när man köper elcykel? Vi listar de viktigaste punkterna.

Nu när våren nalkas vill många köpa en elcykel. En bra elcykel är ganska dyr och du vinner mycket på att tänka igenom vissa saker innan köpet. På så sätt undviker du att göra misstag när du väljer modell och märke. Läs igenom punkterna nedan så får du en flygande start när du ska börja leta efter din drömelcykel!

Vilken modell på elcykel skall man köpa?

Det finns många olika varianter av elcykel och genom att välja en modell som passar dig har du tagit ett stort kliv i rätt riktning när det gäller att hitta rätt. Välj mellan en sportig MTB (mountainbike) med dämpade framgafflar och prestanda för svår terräng, en klassisk modell – damelcykel eller herrelcykel – eller kompakt cykel med elassistans.

Genom att välja en bekväm unisex-modell kan flera i hushållet använda samma elcykel. Sådana cyklar brukar ofta kallas citybike och har lågt insteg och stabil ram. De är smidiga att ta sig fram på även i tät stadsmiljö och på vissa modeller kan du ha barnstol både fram och bak. En sådan elcykel är mycket praktisk om du ska skjutsa barn till dagis eller vill handla.

Vad får elcykeln kosta?

En elcykel kan kosta allt mellan 6000 kronor och 35 000 kronor och som du förstår är det stor skillnad på utförande och kvalitet. För att få en riktigt bra elcykel som ska ha bra räckvidd och hålla länge får du vara beredd att lägga runt 12 000 kronor. Hur mycket ska man betala för en elcykel? Det beror på hur mycket du har tänkt använda den och hur långt du ska elcykla. Det kan vara bra att kika lite på t ex nyheter om Crescents elcyklar eller andra kvalitetsmärken för att få en bra prisbild.

För den som ska elcykelpendla till jobbet varje dag kan det vara värt att lägga lite extra pengar och få en elcykel i toppklass. Kvaliteten visar sig i bekvämlighet och prestanda och alla de välkända märkena erbjuder ungefär samma standard. Vill du bara använda elcykeln ibland och lite för skojs skull kan du lika gärna köpa en billigare och mindre avancerad variant.

Billigaste elcykeln ofta dyrast i längden

Då kanske du inte bryr dig om unika tillval, extrautrustning och utförlig display utan nöjer dig med enklare funktioner. Tänk på att ju dyrare elcykel du köper – desto mer stöldbegärlig blir den. Glöm inte att köpa till bra godkända lås och förvara gärna din nya elcykel inomhus om du har möjlighet. Det mår både elcykeln och batteriet bäst av.

Om du köper den billigaste elcykeln bör du vara medveten om att kvaliteten kan vara lägre. Det syns inte alltid utanpå, eftersom det är material och uppbyggnad som avgör stabilitet och hållbarhet. Det är också svårt att avgöra kvaliteten på komponenterna. Det kan också vara svårt att få tag på reservdelar om du skulle behöva. Köper du av en etablerad tillverkare vet du mer vad du får.

Välj stort elcykelbatteri

När du köper elcykel måste du välja om du vill ha mittmotor, framhjulsmotor eller bakhjulsmotor. Detta är mest en smaksak och själva grundfunktionen är densamma oavsett vilken du väljer – en elcykel med elassistans. Något du däremot bör tänka på är att köpa det bästa batteriet du har råd med. Batteriet är nämligen den enskilt viktigaste komponenten när det kommer till elcyklar.

Genom att ta i i överkant och köpa ett batteri som har större kapacitet än du tror dig förbruka, försäkrar du dig om att ha en pigg och stark elcykel – även efter en tids användning. Det är nämligen oifrånkomligt och helt naturligt att batteriet tappar i effekt efter ett antal laddningar och prestandan blir sämre över tid. Köp ett stort batteri så förbättrar du livslängden.

Lämna ett svar

Stäng meny